Damlaget klara för SM-slutspel
2017-06-12 14:09
Ja, nog hade Lirarnas Lag ett visst favorittryck på sig inför helgens semifinaler i den södra kvalgruppen. Av kvalets 10 matcher hade man vunnit 9 och ledde tabellen. Så, det riskminimerades och togs ut full trupp, dvs 12 spelare, om olyckan skulle vara framme med skador tidigt under dagen. 

Dagens första match innebar en slags final om man så vill, mot Pingvin RC som kommit tvåa i kvalet på samma poäng som KSIF. Det var ett revanschsuget PRC som vi aldrig underskattar. De har både bredd och toppar, och inledde med hård press. Felicia öppnade dock skyttet med ett fint försök. Ett sublimt passningsväxling mellan Vickan och Ylva öppnade upp en bra lucka och Ylva kunde löpa igenom, men det var egentligen först i den andra halvleken som vårt spel kom igång. Då kunde vi hålla undan för vinst 24 poäng mot 0. 

Poänggörare: Felicia Radovan (10p), Victoria Petersson (6p) Ylva Schwartz (5p) Hanna Carleson (5p)

Mot erkänt starka Malmö RC fick vi gräva djupt i både skicklighet och mental styrka. Skånelagets utvecklingskurva under kvalet har gått spikrakt uppåt och vi fick titta djupt i tanken för att ha tillräckligt med bensin för att hålla undan. Tillslut 19-0 till Kalmar, men det var inte som man läser i lokalmedierna att vi utklassade motståndet. Så var det verkligen inte. Tvärtom så var det ytterst liten marginal, men det är lite det som kännetecknar ett lag med vinnarkultur, att man håller ihop spelet och kör på. Det gjorde vi och det gjorde Malmö, men tyvärr finns det bara en vinnare. Denna gång var det vi, vilket vi är tacksamma för och all credit till våra tjejer, de gjorde sin stad och sin klubb stolta. 

Poänggörare: Schwartz (10p), Petersson (9p)

Nästa lag var Göteborg RF, svensk damrugbys verkliga gigant under ett decennium. Även om det inte är samma lag i år om tidigare, så ska man aldrig underskatta den kultur som finns i klubben. Även fantastiska själar som Jessica Melin, Sara Sundström och Lotta Abrahamsson, alla med fler landslagsmeriter än de flesta, är kvar, så räckte de inte riktigt till idag. Det hade sett svajjigt ut tidigare under dagen och hade redan tre förluster, men mot oss kom de igång riktigt bra och öppnade också upp vårt annars riktigt vattentäta försvar, visserligen bara en gång, men det räcker. Hade de spelat så tidigare under dagen, kanske slutresultatet varit annorlunda. Det vet man aldrig i vår bransch. Nämnda spelare gjorde också en mycket bra insats som coacher. 26-5 till Kalmar dock. Noterbart i denna match att Anna Lennartsson gjorde sina första fem poäng för klubben. Grattis Anna!

Poänggörare: Schwartz (15p), Petersson (6p) Anna Lennartsson (5p)

Lugi Lions RFC sist av alla efter en lång dag. Kanske den svåraste matchen av alla. Vi var redan klara för slutspel efter första matchen, Lugi också klara och dessutom hade vi haft en två timmar långt break för att ge plats åt det allsvenska mötet mellan Pingvin RC Herr och Stockholm Exiles RFC. Förvisso en underhållande match, men det gjorde inte underverk med vare sig motivation eller pigga ben, hos någotdera lag egentligen. Vi bytte också ut tre spelare, vilket vi är kända för att inte göra samma match. Det piggade upp stämningen en del och Vickan sprang ensam in 31p... Nora Westrup kom in i sin representationslagsdebut och det gjorde en hel del. Även Hanna Sjöquist fick speltid och Lirarnas Lag vann tillslut 31-7.

Truppen:
Ylva Schwartz (kapten)
Olivia Palmgren (vice kapten)
Victoria Petersson 
Anna Lennartsson
Felicia Radovan
Hanna Carleson
Rebecca Torstensson
Hanna Sjöquist 
Nora Westrup
Kerstin Lövendahl
Rebecca Bruun
Stina Marberg


Resultat: 

v. Pingvin RC 24-0
v. Malmö RC 19-0
v. Göteborg RF 26-5
v. Lugi Lions RFC 31-7

Nu väntar ett par veckors speluppehåll och så spelar vi SM-final den 1-2 juli i Borås på Ryavallen. Finns det Kalmariter i närheten får ni gärna dyka upp och säga hej! 

// Per Gjörloff, huvudtränare KSIF Rugby Dam